Bieren

Pinksterdrie

Pinksterdrie is een Zwaar Blond / Tripel bier met 7,4% alcohol. Pinksterdrie is een frisse en kruidige bier, licht zoet en met een milde bitterheid. Het bier is vol van smaak, maar nog steeds goed doordrinkbaar. Deze zware blond werd gebrouwen in herinnering aan de Alkmaarse Bezetting. Voor de oorsprong van deze gebeurtenis moet men terug gaan naar 1573 en de 80 jarige oorlog. Holland werd toen bezet door de koning van Spanje. Amsterdam ondersteunde in die tijd de vijand, maar in Alkmaar en een groot deel van Noord-Holland werd stevig verzet tegen de bezetting, en werd de vijand verslagen op Pinksterdrie (dinsdag na Pinksteren, de dag na Pinkstermaandag). Daarom wordt nog steeds de dag na Pinkstermaandag gevierd in dit deel van het land

Sonoy

Sonoy is een Wheat Ale met 5% alcohol. Sonoy is een fris en fruitig bier met tonen van karamel. Het wordt gebrouwen met de Duitse gist, Belgische mouten en Amerikaanse hop. Sonoy is een toegankelijk bier met een uitgesproken smaak.Deze Dunkelweizen werd gebrouwen om de leider van de “Watergeuzen” (Nederlandse piraten die Holland beschermden) te eren. Hij had een groot aandeel in de Alkmaarse bevrijding door het laten ontstaan van overstromingen van de polders rond Alkmaar. Daardor werd  de Spaanse belegering binnen enkele weken gestopt!

 

Drebbel

Drebbel is een Engelse stijl Amber/Red Ale met 5,5% alcohol. Drebbel heeft tonen van karamel en biscuit, en een mild hoppige bitterheid. De geur doet denken aan citrusvruchten zoals grapefruit en tropische vruchten. Deze Amber Ale werd gebrouwen ter ere van Cornelis Drebbel. Drebbel werd geboren in Alkmaar in 1572 en was een beroemde uitvinder in de regio. Hij staat bekend om het ontwikkelen van de eerste onderzeeër ooit gemaakt, maar kwam ook met apparaten zoals telescopen en microscopen, fonteinen en “eeuwige klokken”. Aan het eind van zijn leven was Drebbel ook uitbater van een alehouse aan de rivier de Theems.

 

Trijn

Trijn is een blond bier met 5,3% alcohol. Trijn is een fris en licht zoet bier met een uitgesproken fruitig aroma. De Mosaic en Citra hops brengen het beste van citrusvruchten naar boven in geur en smaak. Trijn Rembrands (1557–1638) was de heldin van het beleg van Alkmaar. Deze jonkvrouw van omtrent 16 jaren werd ook wel de Alkmaarse Kenau genoemd, omdat zij met evenveel moed als de mannen mee streed in de tachtigjarige oorlog. Een fris blond bier als een herinnering aan de stormachtige legende Trijntje, het puik der maagden: “een Debora, die vrijheids zegen/ verkreeg door ’t punt van haren degen”.

 

Metius

Metius is een New England IPA met 5% alcohol. NEIPA is een nieuwe bierstijl, oorspronkelijk uit Vermont, USA, maar uiteindelijk ook in Holland beland. Metius is een full-bodied, intens fruitig bier met een aangename bitterheid. Adriaan van Alcmaer, van een familie van glasblazers, wis- en sterrenkundigen, was vestingbouwkundige en burgemeester van Alkmaar in 1573. Door zijn eigen visie op het gebied van fortificaties verwierf hij de eretitel “Stercktebouwmeester der Vereenighde Nederlanden”. Hij was de eerste Nederlander die het getal π (pi) tot op zes decimalen nauwkeurig wist te definiëren. Als “Mathemathicus van Oranje” heeft zijn nageslacht daarom de achternaam veranderd naar Metius.

Caesius

Caesius is een Russian Imperial Stout van 10% alcohol. Het is een full-bodied bier met smaken van koffie, pure chocolade en op de achtergrond salmiak.
Willem Jansz. Blaeu (in het Latijn: Caesius) was een Alkmaars cartograaf en globemaker. In 1605 bracht hij zijn eerste wereldkaart uit, Nova universi terrarum orbis mappa. In 1633 werd hij zelfs aangesteld als kaartenmaker van de VOC en als examinator van de VOC-stuurlieden.